רפי לביא – האמנות בקשקוש

26/01/2022

רפי לביא (לוי)  היה אמן, צייר, צלם, מורה ומבקר לאמנות, ונחשב לאחד מהאמנים הכי משפיעים על הציור הישראלי בן זמננו. כמורה ומחנך השפיע על דור של אמנים צעירים ביניהם: דגנית ברסט, יאיר גרבוז, מיכל נאמן ועוד.

 

הוא נולד ברמת גן למשפחה בעלת "עטרה"- רשת בתי קפה ושאף להיות מוזיקאי. בהמשך מצא את עצמו בעולם האמנות. בשנת 1954 למד אמנות אצל הייקה לודויג מוס ולאחר מכן במדרשה למורים לאמנות אך בעיקר היה אוטודידקט. בשנת 1965 שימש מורה במדרשה בה למד וכן בבית ברל.

 

קבוצת עשר פלוס – קריאת תיגר על הליריות המפויטת

 

לביא הוזמן להציג בתערוכות של קבוצת "אופקים חדשים" שפעלה בין השנים 1948-1963, אולם קרא תיגר על הליריות המפויטת והמעודנת שאפיינה את יצירותיהם. הוא הקים קבוצה עצמאית -עשר פלוס עם עשרה אמנים ביניהם: בוקי שוורץ, ציונה שמשי, פנחס עשת, טוביה בארי, אורי ליפשיץ ועוד.

 

בציוריו הראשונים נהג רפי לביא לצייר את הסלעים בחוף הים באכזיב כאשר ביום הולדתו ה-20, כך סיפר "נפקחו לי העיניים ואני יושב מול הסלעים ומצייר לפתע בז'אנר אקספרסיבי כמו אביבה אורי". הוא החל לצייר ציורים בשרבוטי עיפרון להם העדיף לקרוא "קשקוש". הם היו ספונטניים ומלאי תנועה. בהמשך הוסיף להם אלמנטים מעולם ציורי הילדים, הקומיקס והגרפיטי, כמו גם רפרודוקציות, צילומים וכרזות ויצר רבדים שונים של אסתטיקה מעולמות הקיטש, רישום ילדותי, רטוריקה חזותית, גרפיקה שימושית ועוד. הוא הגדיר מחדש את האמנות בהביאו את הבנאלי וסתמי אל מרכז היצירה. 

 

רפי לביא ציור

 

בשנות השבעים החל לשרבט על עץ לבוד באופן חופשי, אגרסיבי וקצבי והציג ציורים ישראלים חדשים, אסתטיקה צברית אותנטית שהיוו ניגוד מוחלט לציור של האמנות האמריקאית והאירופאית באותה תקופה. 

 

לביא הציג במגוון תערוכות חשובות בישראל, זכה לייצג את ישראל בביאנלה בונציה בשנת 2009 והציג תערוכת רטרוספקטיבה במוזיאון ישראל. בשנת 1978 זכה בפרס דיזינגוף המקורי.

 

הטור האחרון שלו הופיע כמה ימים לאחר פטירתו, אותו חתם במילים "זה הטור האחרון שלי. אהבתי לכתוב אותו".

 

את עבודותיו של רפי לביא ניתן לראות במכירות הפומביות של תירוש ואף במכירות האונליין. בדף האמן ניתן לראות את כל היסטוריית המכירות של האמן. לחצו כאן למעבר לגלריית האומנים.

קרא גם:

האמנים הישראלים המצליחים בעולם

מאז ומתמיד צמחו אמניות ואמנים מעולים בישראל אבל לרוב, האספנים שלהם היו בעיקר בארץ, עם קצת יוצאים מהכלל מיהדות ארה"ב. בשנים האחרונות, המגמה השתנתה והשמים נפתחו גם לאמנות הישראלית. יותר ויותר אמנים מציגים בגלריות בינלאומיות מובילות, מיוצגים בירידים הבינלאומיים הגדולים, ומס' גדל והולך של אמניות ואמנים גם מתגוררים בחו"ל, בעיקר…

קרא עוד
מהרחוב לבתי המכירות – ההצלחה המדהימה של אמנות הרחוב

המסע המדהים של אמנות הרחוב מהרחובות לבתי המכירות הפומביות הוא עדות למשיכה המתמשכת שלה ולמשמעות התרבותית שלה. מה שהתחיל כתנועת מחתרת, ששורשיה במרד ובביטוי עצמי, התפתח לתופעה עולמית ששובה את חובבי האמנות והאספנים כאחד. החיבוק של אמנות הרחוב על ידי שוק האמנות לא רק שהעלה את מעמדה, אלא גם פתח…

קרא עוד
למה כדאי למכור תכשיטים במכירה פומבית?

מכירת תכשיטים במכירה פומבית מכירת תכשיטים באמצעות בית מכירות פומביות היא אפשרות מצוינת למי שמחפשים לקבל את התמורה הטובה ביותר עבור הפריטים שלהם. הנה כמה סיבות לכך: הצעות תחרותיות: כאשר מוכרים תכשיטים באמצעות בית מכירות פומביות, התכשיטים חשופים למספר רב של קונים פוטנציאליים, כולל אספנים פרטיים, סוחרים, מוסדות או משקיעים…

קרא עוד
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop