מכירה: 182 תאריך המכירה: 30.10.2021 פריט: 96

מאנה כץ

חסידים,

שמן על בד, 73X92 ס"מ,

חתום.

עמנואל מאנה-כץ היה צייר צרפתי-אוקראיני הידוע בעיקר בתיאורו את החיים של היהודים בתקופה. האמן השתמש בצבעים עשירים בציוריו ותאר בעיקר דמויות דתיות, חסידיות, תלמידים לומדי תורה ומוזיקאים יהודים. כץ נולד באוקראינה ב- 1894 , למשפחה יהודית אורתודוכסית, אף שאביו קיווה שיהפוך לרב, כץ עבר לפריז בשנת 1913 ללמוד אמנות. בצרפת, התיידד עם אמנים כמו פבלו פיקאסו וחיים סוטין והיה משויך לאסכולת פריז. סגנונו התפתח בעת היותו בצרפת מסגנון אקדמי לסגנון אקספרסיבי יותר. כשחזר לפריז בשנת 1921 , החל מאנה-כץ לצייר נושאים שנלקחו מתקופת חייו במזרח אירופה. הוא עשה את נסיעתו הראשונה לארץ ישראל בשנת 1928 , ולסופו של דבר התיישב בחיפה ב 1958- תולדות חייו של מאנה כץ – כחייו של שאגל ושכמותו, מגדולי הציירים בישראל. הוא צמח מתוך ה”חדר” ובית הכנסת בקרמנצ’וג, מתוך בית האב, השמש של בית הכנסת. כל שינק בילדותו ובנערותו הוא נוטל עמו לדרכו הארוכה דרך קייב,

פטסבורג, חארקוב, עד פריז. ואף על פי שתקופת גידולו חלה בימי המהפכה הרוסית, אין הוא נגרר אחר השגרה ואינו מובלע בזרם השוטף והגורף בימיו. כץ שואף ליצירה יהודית מקורית: תמונות של יהדות ועממיות. מתוכם להאדיר אמנות ולגדול צייר גדול. ואכן זכה לכך: בשנת 1918 , והוא אינו אלא עלם בן 24 , הציג את תערוכתו לראשונה בחארקוב, והכתירוהו בתואר פרופסור באקדמיה לאמנות. בשנת 1921 הציג את יצירותיו בפריז, וזכה להצלחה בין-לאומית. וולאדימיר ג’ורג’ מגדולי המבקרים כותב עליו את ההלל. בשנת 1925 מתיידד עמו פיקאסו ומצייר את דיוקנו – אות להוקרה. מאז נחשב מאנה כץ לאחד מגדולי האמנים הישראליים, בעלי שם בעולם. (1)

מבקר האמנות וולדמאר ג’ורג’ מתייחס לעבודותיהם של האמנים החשובים של אסכולת פריז באופן הבא: “הרקע היהודי, שלא בולט או נעדר בעבודותיהם של כה רבים מבני דורו, כמעט ולא יכול להימלט ממנו או להימנע ממנו בעבודתו של מאנה-כץ… אביו האדוק, השמש של בית הכנסת בקרמנצ’וג באוקראינה, היה המום לראות את בנו בוחר בקריירה של אמן. כאן (ברוסיה, בשנת 1914) החל להתייחס לנושאים יהודיים שראה סביבו, לפרט ולהעצים אותם לעתים במונחים פואטיים ובקנה מידה גרנדיוזי. בשנת 1921 , בעיצומה של המהפכה, הוא החליט לחזור לפריז, שם משך במהרה תשומת לב והציג באופן קבוע. מאנה-כץ, במקור, צייר של סצנות מקראיות, נמנע מהגבלת אומנותו למגמה תיעודית. כמו ציירים יהודים רבים אחרים, הוא הדגיש בעבודותיו את ההיבטים הרוחניים של כל מה שהוא צייר. (2)

1. א. צור, ציוריו של מאנה כץ, הצופה, 23 ביולי 1948 .

2. וולדמאר ג’ורג’, ססיל רות, אמנות יהודית, תל אביב, 1961 , עמ׳ 663-662 (מתורגם).

הערכת מחיר: $15,000 - $25,000

אינך רשום? הגישו הצעת מחיר טלפונית או השאירו פרטים ואנחנו נחזור אליכם

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop