מכירה: אמנות ישראלית ובינלאומית - מכירה 194 תאריך המכירה: 14.04.2024 Item: 131

זויה צ'רקסקי

בבקשה אל תשלחו אותם הביתה, 2009 ,
שמן, מסיכת גומי ועגילים על בד, 100X180 ס”מ.
חתום, מתוארך ומתואר.

הגירה, פליטות, זרות וגזענות הם נושאים החוזרים בעבודתה של צרקסקי מזה כבר למעלה משני עשורים. הם כרוכים זה בזה ללא הפרד ונובעים הן מהאוטוביוגרפיה הפרטית, ההיסטוריה היהודית ומההתרחשויות בעולם ובזירת האמנות.
בעבודה מ 2009 , השנה הרביעית והאחרונה בה התגוררה צרקסקי בברלין, נראית קבוצת פליטים העומדים בין תחנת הרכבת הקלה של נמל Westhafen בברלין מצד שמאל של התמונה לבניין של רשות ההגירה של ברלין ausländerbehörde berlin בצד ימין – שם, בתווך, מקומם הסימבולי והממשי של פליטים, הם עומדים בתור. האדם הלבן היחיד בציור נראה מצביע כמי שמכוון את התור אבל המחווה נראה גם כמו משחק באקדח, פניו מכוסים מסכה לבנה. למעשה, בציור כולם משחקים תפקיד – פני הפליטים עשויים כמו קריקטורה של "מסכה אפריקאית" – קו לאף ועיגולי עינים. הדמות היחידה בציור שיש לה פנים ייחודיות, ואינה בשחור לבן, שהיא דמות ממש, היא זו של הפליט בקדמות התמונה האוחז באישור שהיה – ERLAUBNIS . הרגע בו הוא מקבל אישור להיות חלק מההחברה בו הוא מצוי הופך אותו לאינדיבידואל, למשהו שאינו רק עוד נתון סטטיסטי – עוד פליט. צרקסקי, בצבעוניות, בקווים המשחקיים, הנאיביים לכאורה מציירת את רגע הקסם של המטמורפוזה. שם הציור "בבקשה אל תשלחו אותם הביתה" הוא אחת הקריאות השכיחות של ארגוני תומכי פליטים כנגד ממשלות וקבוצות הרואות בפליטים פולשים שיש לדחות.
האירוניה של צרקסקי מושחזת שלל מדבקות מקמפיינים לקידום לוקאל-פטריוטיות – "אני אוהב פרנקפורט", "אני אוהב את קלן" – מצוירות ליד הפליטים, כאילו באמת יש להם פריבילגיה להעדיף עיר זו או אחרת.
הרגישות למצב האנושי של העדר שייכות ניכרת. צרקסקי חוותה אנטישמיות כילדה בעיר הולדתה קייב )אז ברה"מ, כיום אוקראינה(, חוותה את ההגירה עם משפחתה לישראל ובתחילת שנות ה 2000 חיה כאמור בברלין. באמנות שלה עסקה באנטישמיות בתערוכת היחיד "קולקציית יודאיקה" ב 2003 ומאז עסקה במצבי חיכוך חברתיים, באפליה וגזענות. נושא הפליטים/מהגרים מעסיק את צרקסקי לאורך השנים: בציורים בהם תיארה את קהילת המהגרים בדרום תל אביב ובציורים המתבוננים בהגירה מברה"מ הקורסת בתחילת שנות ה 90 . קבוצת ציורים מהשנים 2012 – 2018 שעסקה בנושא זה הוצגה תחת הכותרת "פרבדה" בתערוכת היחיד שלה במוזיאון ישראל ב 2018 . שנה לאחר שובה לארץ ב 2010 הקימה את קבוצת "הברביזון החדש" יחד עם אמניות נוספות יוצאות ברה"מ. מטרתה המוצהרת של הקבוצה הוא להביט במציאות, לתאר ולקרוא אותה באופן ביקורתי. הציור "בבקשה אל תשלחו אותם הביתה" שייך אפוא לרגע של התווית דרך, זיכוך כוונה.
ד"ר סמדר שפי

הערכת מחיר: $30,000 - $50,000

אינך רשום? הגישו הצעת מחיר טלפונית או השאירו פרטים ואנחנו נחזור אליכם

אודות: זויה צ'רקסקי

זויה נולדה בקייב, ובתור ילדה למדה בבית הספר המרכזי לאמנות, שם כבר בלטו היכולות הרישומיות הגבוהות שלה והסגנון הפיגורטיבי שיהיה כחוט השני בעבודותיה. בשנת 1991 עלתה ארצה עם משפחתה והמשיכה את לימודיה בתיכון האומנויות תלמה ליין בגבעתיים ובהמשך במכללה האקדמית בית ברל. צ'רקסקי פועלת בתחומי אמנות ויזואלית רבים ביניהם ציור פיסול ואיור. לאורך כל דרכה, העבירה ביקורת נוקבת, בדרכה הייחודית הכוללת הומור חריף ושנון, בנושאים רבים – החל מהממסד הישראלי- הדתי והתרבותי, דרך עולם האמנות; בעזרת שימוש בסמלים והמיתוסים החזותיים שלהם עצמם. בשנת 2010 הקימה ביחד עם ארבע אמניות נוספת את קבוצת "הברביזון החדש". עם הקמת הקבוצה, עברה צ'רקסקי לעשות בעיקר עבודות ציור ואיור בסגנון הפופ ארט האקספרסיבי. מעבר זה כלל תזוזה מהציור המציאותי ריאליסטי, לעבר עבודת ציור מהירה, שתואמת את עולם האיור והקריקטורות הסטיריות, אליהן נחשפה בתור ילדה בקייב. ברוב עבודותיה הפוקוס המרכזי הינו על אינטראקציות בין אישיות, שמציבות את הצופה בפני סיטואציה המעוררת מחשבה, ביקורת, ולעיתים אי נעימות, בשילוב עם הומור. צ'רקסקי הציגה בעשרות תערוכות, ביניהן תערוכת היחיד "ציור פעולה" במוזיאון תל אביב לאמנות, 2006, תערוכה בה הפנתה צ'רקסקי את חצי הביקורת כלפי ההתנהלות של עולם האמנות. התערוכה הזו הפכה מדוברת ויצירותיה משנים אלה הפכו מאוד מבוקשות ובשנת 2021 נשבר שיא המחיר ליצירה של צ'רקסקי כאשר יצירתה מסדרת ה-  Action Painting נמכרה במכירה פומבית של תירוש במחיר גבוה פי 4 מההערכות המוקדמות, ונקבע על 67,000 $. בשנת 2018 זכתה זויה להציג בתערוכת יחיד מרשימה במוזיאון ישראל, תערוכה שהייתה למקום עלייה לרגל לחובבי אמנות והפכה לתערוכה הכי נצפית של המוזיאון. עבודותיה נמצאות בקרב אוספים רבים, כגון אוסף מוזיאון תל אביב לאמנות, אוסף המוזיאון היהודי בניו יורק ועוד. מבין הפרסים הרבים בהם זכתה, כבר בשנת 1999 זכתה בפרס האמן הצעיר מטעם משרד המדע התרבות והספורט, ולאחרונה בשנת 2020 זכתה בפרס סנדברג לאמנות ישראלית.
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop